2013. július 19., péntek

GYORS SZILVÁSLEPÉNY

Mint már az előző bejegyzésben olvashattátok kedves vendégem van a napokban, így teljesen felgyorsultak az események a Receptlounge konyhájában :-) 2 helyett 4 kéz dolgozik, 
a receptek száma is megduplázódott :)

Rengeteg új finomság készült, az egyik ez a szilvás lepény volt ami egy gazdag vörös lencse leveshez készült második fogásként. 



A tésztát a legújabb szerzeményemben kelesztettem ebben a fantasztikus Tupperware kelesztőtálban :-)
Végre egy jóóóóó nagy :) tál, amiben "elférek" ráadásul gyerekjáték keleszteni benne.


Hamarosan szilvaszezon, ajánlom kipróbálásra ezt a receptet, de sárgabarackkal is isteni finom, és aki szereti megbolondíthatja egy kis cukros morzsával is :) a tetejét.


RECEPT egy nagyobb tepsihez kb. 8-1o főre



Tészta:

5oo g liszt
3o g élesztő
1oo g cukor
1oo g puha vaj
1 vaníliás cukor
1 bio citrom héja
1 tojás és 1 tojás sárgája
2,5-3 dl langyos tej

Feltét:

1, 5 kg szilva
5-6 evőkanál őrölt mandula, mogyoró, vagy gríz
1 citrom leve
1oo -15o g cukor ízlés szerint 

Elkészítés

Kevés cukorral és langyos tejjel futassuk fel az élesztőt, adjuk a többi összetevőhöz, és gyúrjunk egynemű hólyagos tésztát. Kelesszük 45 percig, 

A kelési idő alatt a szilvákat mossuk meg, magjukat szedjük ki, a szilvafeleket a húsuk felőli oldalon egyenként vagdossuk be egy késsel, de ne vágjuk át a héjukat teljesen.

Ha megkelt a tésztánk, nyújtsuk ki max. 1 cm-es vastagságúra, szórjuk meg mandulával, vagy grízzel. Rakjuk tele legyezőszerűen a bevágdosott szilvákkal, úgy, hogy a héjuk legyen alul, a vágott felület felül.

A citrom levével locsoljuk meg, szórjuk meg a cukorral, és tegyük be az előmelegített sütőbe. 

Sütés: 17o-18o fokon 45 perc, - hőlégkeveréssel 15o fokon süssük.


Nincsenek megjegyzések: