2013. május 5., vasárnap

Tojáslikőrös csokimousse torta banánnal

Ezt a tortát már nagyon gyakran készítettem, egyik kedvencünk lett családi, és baráti körben a csokis banános töltelékkel.

Rengeteg formatortát is ezzel a tortával "töltöttem" az utóbbi időben. 
Már csak azért is, mert a torta tésztája tökéletes formatortákhoz. 
Ha különleges formák faragása -, vagy töltelék miatt stabil tésztára van szükségem, 
akkor inkább ezt az alapot szoktam használni. 
Mivel ez egy kavart tészta, sokkal jobban kezelhető mint egy piskóta, nem morzsálódik annyira.

Ez volt már az alapja a legutóbbi KIKANINCHEN tortának is, 3-as csokihabbal töltve.

A tojáslikőrtől az igazi, finom, szaftos, de az alkoholt pótolhatjuk tejjel is, ha például gyerekek is falatoznak majd belőle :-)




RECEPT 26 cm-es formához

Tészta:
150 ml tojáslikőr -ha gyerekek is esznek pótoljuk ezt plusz 150 ml tejjel
100 ml tej
5 db tojás
200 g porcukor
1 csomag sütőpor
100 g őrölt mandula
100 g liszt
50 g kakaópor
12o ml olvasztott vaj vagy semleges olaj


Csokimousse töltelék:
1oo g étcsoki
25o g mascarpone krémsajt
25o g habtejszín
1 csomag zselatinpor

2 db banán

Dekoráció:
25o g habtejszín 
Csokiforgács


Elkészítés:

Egy 26 cm-es tortaformát vajazzunk ki. A sütőt melegítsük elő 18o fokra, ( légkeverés : 15o-16o fok).A porcukrot és tojásokat verjük krémesre amig fehér masszát kapunk. Felváltva állandó kevergetés közben adjuk hozzá a vajat -vagy olajat, és a tojáslikőrt.A mandulát, lisztet, sütőport, kakaóport vegyitsük alaposan össze, és adjuk a masszához. Alapos elkeverés után öntsük a kész tésztát a tortaformába, 18o fokon (légkeveréssel 15o fokon) süssük kb. 4o -45 percig.


A csokit gőz fölött olvasszuk fel, és keverjük a mascarponéhoz.

A zselatinport hideg vizben oldjuk fel, hagyjuk 5 percig megduzzadni, mikrohullámú sütőben alacsony fokozaton langyosítsuk meg, tegyünk bele a mascarponés csokikrémből 2 -3 evőkanállal , hogy kiegyenlítsük a hőmérsékletüket, majd a fellazított zselatint  keverjük a csokikrémhez.

A tejszínt verjük habbá és óvatosan keverjük a csokis krémhez.


A torta töltése:A banánokat hámozzuk meg, vágjuk ketté hosszábban, pici citromlevet csepegtessünk rá.A kihűlt tortalapot vágjuk ketté, kenjük rá a csokimousse felét, fektessük rá a banáncsíkokat. Következhet a többi csokihab, majd végül a 2. tortalap.


Dekoráljuk a tortát felvert habtejszínnel, és csokiforgáccsal, vagy pralinékkal.






Nincsenek megjegyzések: