2013. május 26., vasárnap

Erdei gyümölcsös tejfölös szívecskék

Kivételesen kedvet kaptam valami egyszerű német recepthez :-) cukros morzsával.
Itt Németországban a morzsákkal megszórt sütiknek nagy hagyománya van, az elmúlt 1o év alatt sikerült nagyon megszeretnem.


Nem is tudom, van otthon nálunk ennek a morzsának valamiben hagyománya ???



Elvileg bármilyen süti tetejére rakhatunk ilyen morzsát, de kedvenceim leginkább a gyümölcsös kombinációk vékony kelt tészta alappal.

Ez az erdei gyümölcsös süti a morzsán kívül még egy kis tejfölös alappal is fel van tunningolva :-) mi így szeretjük, mert így igazán finom krémes, és ahogy a képen is látható, mégis szuperül formára szaggatható, ha dekoratív falatkákat szeretnénk.



Recept 30x40 cmes tepsihez kb. 20 szelethez

Tészta:
4oo g liszt
3o g friss élesztő
1,5 dl tej
1 tojás
8o g cukor
8o g puha vaj
1 vaníliás cukor

Tejfölös töltelék:

600 g tejföl
1 bio citrom leve és héja
100 g cukor
1 vaníliás pudingpor
3 tojás

5 evőkanál gríz a tésztaalap megszórásához

750-800 g bármilyen gyümölcs -én erdei gyümölcsös mirelit  keveréket használtam előre kiolvasztva és jól lecsepegtetve.

Cukros morzsa
100 g liszt
50 g puha vaj
100 g cukor
1 vaníliás cukor


Elkészítés

Készítsük el a kelt tésztát. Az élesztőt tejben futassuk fel majd adjuk a többi összetevőhöz és gyúrjunk egynemű tésztát. Kelesszük 60 percig.
Közben készítsük el külön - külön tálban a tölteléket és a cukros morzsát.
Ehhez minden összetevőt egyszerűen csak keverjünk össze, a  tölteléket jó krémesre.
Nyújtsuk ki a megkelt tésztát kb. 1 cm-es vastagságúra.
Szórjuk meg a grízzel.
Öntsük rá a tejfölös tölteléket, osszuk el a tetején a gyümölcsöt, és végül szórjuk rá a morzsát.

Előmelegitett sütőben süssük kb. 45 percig 18o fokon, hőlégkeveréssel 15o fokon.







Porcukorral meghintve még langyosan egyszerűen mennyei :-)






7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Isteni finom tegnap ettem ! Kéne csak nekem egy tepsivel.

szanten írta...

Még beszélhetünk róla kedves Névtelen :-)))))))

szanten írta...

Te ismerted már a tetején a morzsákat, vagy csak innen Németországból???

Dajka József írta...

Csak innen Németországból !Dajka József voltam !

szanten írta...

:-)))

zencsiga írta...

Kedves Szanten!
Jelentem: kipróbáltam!:-)Éjjel fél kettőkor került ki a sütőből. (a férjem vitte reggel Szolnokra a kollégáinak és hát napközben a hároméves ikercsemeték mellett nem sikerült összehozni, maradt az éjszaka ...)
A készítés közben voltak izgalmas pillanatok: pl. nem volt friss élesztő itthon, se van. pudingpor, fülig lisztesen futottunk a lányokkal bilizni, szétgurult a fagyasztott gyümölcs és ... aszzem ez egy külön történet lenne elmesélni.:-)
De a lényeg: sikerült, kicsit vastagabb lett a tészta (de megkelt az expressz élesztőtől is), kicsit jobban megsült az alja, kicsit hepe-hupás a teteje, de a miénk.:-)
Fogom még sütni. Kössz a receptet!

szanten írta...

Te szegény :-) hajnalban sütni ... de micsoda bók hogy ezt a receptet választottad. Jót derültem a leírtakon, el tudom képzelni a szitut :-) de igazán örülök hogy a végeredménnyel elégedettek voltatok !!!