2013. március 16., szombat

Epres csokis panna cotta pite

Ismerős a következő szituáció ??? 
"Meglátni-> megszeretni -> megszerezni :) "
na pontosan így zajlott le a legújabb szerzeményem megvétele. Nem mintha nem lenne már elég sütiforma itthon.., de pontosan ilyen kis csinos tarteformák hiányoztak még :-)
Persze különleges formákhoz egyedi recept jár :-)
Így készültek el ezek a kis csokis panna cottával töltött epres piték.

A receptben megadott mennyiségek  4 db ilyen kisebb formához vagy 1 db nagyobb normál méretű piteformához elegendőek.

Tészta
17o g liszt
3o g kakaópor
1oo g puha vaj
1 tojás
pici só

Töltelék panna cotta hab:
3 dl tej
2 evőkanál cukor
25o g habtejszín
1 cs. zselatinpor

Epres csokis töltelék:
4oo -5oo g eper
1 citrom leve
3 evőkanál cukor
1oo g étcsoki
pisztácia

1. A pitetészta összetevőiből egynemű tésztát gyúrunk, és 2o percre a hűtőbe rakjuk, hogy a nyújtása később egyszerű legyen, és ne ragadjon.

2. A 4 db formát időközben vajazzuk ki.

3. Az epreket mossuk meg, 4 kivételével vágjuk kockára. Csavarjunk rá egy citrom levét, és szórjuk meg 3 evőkanál cukorral.

4. A csokit gőz fölött olvasszuk fel, a 4 egész epret forgassuk bele, tegyük őket sütőpapírra, és hűtőben hagyjuk megszáradni. A maradék olvasztott csokit tegyük kicsit félre.

5. A kissé áthűlt tésztát liszten kinyújtjuk, 4 db kört kiszúrunk, egyenletesen a formák mélyedéseibe nyomkodjuk. Villával több helyen megszúrkáljuk. Mindegyikbe kisebb kör alakú alufóliát teszünk, és száraz babbal, lencsével megtöltjük. 15 percig "vakon" sütjük 18ö fokon, légkeveréssel 15o fokon,  hagyjuk kihűlni, és óvatosan a formákból kivesszük. Ha kihűltek, a félretett olvasztott csokiból mindegyikbe teszünk 1 -1 evőkanállal, és megtöltjük citromos cukrozott eperrel.




6. Utolsó lépésként elkészítjük a panna cotta habot: a tejet a cukorral felforraljuk, hagyjuk kissé hűlni.  A zselatinport 6o ml hideg vízzel elkeverjük, megvárjuk míg megduzzad, majd lassú kevergetés közben feloldjuk a még meleg tejben.
A tej zselésebb jellegét csak 2o perc múlva éri el, ha sietni akarunk állítsuk bele az edényt hideg vízbe. Ha zselésedik a tej, verjük a tejszínt habbá, és adjuk óvatosan a tejzseléhez.

7. Ezt a panna cotta habot osszuk el a 4 pitén, és tálalás előtt legalább 3 órahosszáig hűtsük át jól őket. Tálaláskor pisztáciával megszórva, félbevágott csokis eprekkel dekoráljuk.


Nincsenek megjegyzések: