2013. február 27., szerda

Üvegben sült márványsüti

Ismét egy tipikus német ötlet :-) 
kavart sütik sütése és tartósítása üvegben. 



Állítólag akár több hétig is tartósak maradnak.

Németországban nagyon trendy ez a sütési mód, de megosztja a háziassszonyok táborát. 
Én is kipróbáltam, nem mintha nálunk egy süti is tartósításra szorulna :-))), hanem azért, mert én kicsit szkeptikus voltam, 
és látni akartam, hogy működik -e egyáltalán a dolog :-).
Engem a végeredmény teljesen meggyőzőtt, nem más a sütés mint egy nagyobb formában. 
A friss süti még szaftosabb lett mint az normál sütésnél.
Ha kisebb méretű sütiket szeretnénk készíteni, de nincs sütőformánk, akkor ez a tökéletes megoldás. 
Az üvegben is nagyon mutatós, szépen díszítve van benne fantázia, lehet ötletes ajándék, feltéve ha marad belőle :-)) 

Ami pedig a tartósságát illeti: ezzel kapcsolatban majd pár hét múlva jelentkezem... :-)))


Hozzávalók 6 db kb. 12 cm átmérőjű üveghez
250 g vaj
4 tojás
2 vaníliás cukor
175 g cukor
pici só
1 jól megmosott bio citrom lereszelt héja

300 g liszt
50 g keményítő
1 sütőpor

2 dl tej + 3 evőkanál tej
3 evőkanál kakaópor
30 szem mirelit meggy



Elkészítés


  • Üvegeket alaposan vajazzuk ki.
  • Vajat, cukorral, vaníliával, sóval habosra keverjük.
  • Citromhéjat és a tojásokat egyenként hozzáadjuk. 

  • Keményítőt, lisztet és sütőport össszekeverjük, felváltva a tejjel lassan a masszához adjuk.  
  • Válasszuk ketté a tésztát, a felébe kakakóport és 3 evőkanál tejet tegyünk.
  • Adagoljuk a masszákat felváltva egy-egy kanállal mindig az üveg közepére.
  • Kezdjük mindig a sárga masszával, aztán barna, ismét sárga, ismét barna stb...


Igy szép márványozást kapunk.
Minden üveget csak félig töltsünk, ez akkor igazán fontos, ha le is akarjuk zárni majd.


Minden adag tésztába nyomkodjunk 5 szem meggyet.

Sütési idő és hőfok: kb. 3o perc, 18o fokon, légkeveréssel 15o-16o fokon.

Porcukorral meghintve tálalhatjuk.


Tippek: 

Sütéshez akár nagyobb hőálló csészéket is használhatunk.
Bármilyen kavart tészta elkészíthető ilyen módon.
Ha tartósítani szeretnénk, ne használjunk gyümölcsöket.

Nincsenek megjegyzések: