2013. február 4., hétfő

Szaftos csoki szuflé

Ki ne szeretné ezt a mennyei finomságot?
 Meleg picit még folyós szétolvadó csokis süti kombinálva a savanykás gyümölcsszósszal és jéghideg fagylalttal.. hmmmm... :-)
Nem könnyű viszont eltalálni egy felfújtnál azt a pontot amikor még nem száraz de nem is túl folyós a belseje.
Egy igazi jó szuflé ugyanis még medium, és szaftos.
Nekem ezt a pontot 3. nekifutás után sikerült csak eltalálnom :-)
és csak ezzel a recepttel, amikor lefagyasztva kell sütni az előkészített sütiket, úgy látszik így megfelelő csak sütés közben a hőmérséklet eloszlása.

Hozzávalók:

150 g étcsokoládé
150 g vaj
120 g cukor
3 tojás +3 tojás sárgája
1 vaníliás cukor
120 g liszt


Gyümölcsszósz:
250 g fagyasztott erdei gyümölcs vagy málna
1 fél citrom leve
4 evőkanál cukor
1 evőkanál keményítő

Vanília vagy tejszínes málna fagyi



Elkészítés:

Csokit és vajat gőz fölött felolvasszuk. A tojásokat  a 3 db plusz tojásssárgával , cukorral, vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a felolvasztott csokit és a lisztet.
A masszát 6 db kivajazott és cukorral kiszórt soufflé formába vagy csészébe öntjük és éjszakára a fagyasztóba tesszük.
Másnap felolvasztás nélkül 18o fokon, légkeveréssel 15o-16o fokon, és gőzben sütjük,  mindig ellenőrizve kb. 15-18 percig.
Valóban számít minden perc :-)

Tálaláshoz szószt készítünk: ehhez a gyümölcsöt cukorral és citrommal felfőzzük, majd szűrőn átpasszírozzuk, és a keményítővel besűrűsítjük.

A teljes boldogsághoz már csak a fagylalt hiányik.... :-)


Nincsenek megjegyzések: